Afscheid Willemien

Geplaatst op vrijdag 18 december 2020

Willemien Ribbers
Willemien heeft heel veel voor de Zevenster betekend. Zij heeft een duidelijke visie op goed onderwijs voor de kinderen. Dagelijks zette zij zich hier met heel haar hart voor in. Zij wist de kinderen elke keer weer cognitief goed uit te dagen. Haar talenten lagen onder andere op de muzikale ontwikkeling van de kinderen. Ook dit jaar zag ik hoe zij kinderen muzikaal actief kreeg met allerlei instrumenten. Mede door haar tomeloze inzet voor de nieuwbouw heeft de school zoveel ruimte en zoveel faciliteiten gekregen. Daar zijn wij haar heel dankbaar voor.

     

Hierbij haar persoonlijk bericht:
In een levens veranderende periode kwam ik op de Zevenster met het verzoek, vanuit toen nog het Stadhuis, Gerry te gaan helpen.

Van de herfstvakantie tot de kerstvakantie. Het beviel goed wederzijds want mijn verblijf werd verlengd tot de voorjaarsvakantie en toen tot de paasvakantie en daarna mocht ik solliciteren want ik was bruikbaar.

Inmiddels had ik al ervaring opgedaan in het SO en het VSO die toen nog op twee locaties zaten. Onervaren, maar wel altijd zin in eten, gaf ik kookles waarbij grote snottebellen boven de soeppannen dit werk spannend maakte.

Elke les kookten we drie gangen en soms kwam mijn zoon gezellig mee-eten. Wat een plezier hebben we met ons allen gehad.

Iedere dag was anders want soms wist ik niet waar ik neergezet zou worden. Ik vond het allemaal leuk, hoewel ik de affiniteit met de doelgroep pas werkend heb gekregen.

Ik werkte in de SO-groepen en in de VSO-groepen. Dat varieerde van 14 leerlingen in mijn eentje in het SO tot 3 leerlingen in de Witte eindgroep van het VSO.

Mijn werkweek was er een van vijf dagen, lesgeven afgewisseld met allerlei klussen op facilitair gebied. Ik heb daar toen echt veel plezier in gekregen: zorgen dat alles om de collega’s heen in orde was zoals meubilair, de schoonmaak, de kas en bijvoorbeeld podiumspullen. Regelmatig was ik buiten de school om zaken aan het regelen. Mijn ding!

Twee gebouwen een eindje uit elkaar, dat werkte niet zo handig en was best duur.

Ik geloof dat het in 2003 was dat me gevraagd werd een “Programma van Eisen” te schrijven: waar moet de nieuwe Zevenster aan voldoen? Wat willen we met ons onderwijs aan onze leerlingen? Wat willen de leerlingen (kluisjes!)?

De gemeente Lelystad was ook overtuigd van de noodzaak voor nieuwbouw en na het Programma van Eisen , een dromenboek, scholenbezoeken, architectenkeuze, ongelofelijk veel vergaderingen en de aanwijzing van de bouwplaats kon de  bouw van de nieuwe Zevenster van start gaan. Dankzij een subsidie destijds voor het VSO, kregen we bijna € 100.000,- voor de praktijklokalen, vandaar die pracht en praal.

De school stond er in 2011. Met de beide locaties hebben we de laatste beschilderde paal in de grond laten slaan.

Iedereen was trots en ik was trots als een pauw! Het was een stevig Programma van Eisen. We vroegen 150% en veel is gehonoreerd. Kwestie van vriendelijk blijven en doordrammen.

Zo heb ik tot 2018 gewerkt, hoewel mijn ambulante tijd steeds minder werd.

Inmiddels had ik twee coachopleidingen afgerond en was ik gediplomeerd vakspecialist muziek geworden en bekwaam in de facilitaire zaken.

Door het personeelstekort kwam ik steeds meer in een groep te werken. Het fijnst vond ik om met iemand samen te werken zoals de laatste jaren in Groen en Oranje; je deelt dan de verantwoordelijkheid en het is fijn om je liefhebberijen bot te vieren. In mijn geval muziek, taal, rekenen, tekenen en wereldoriëntatie en weeksluitingen organiseren.

De laatste jaren ben ik meer en meer in het VSO gaan werken. Die doelgroep, vooral de instromers, hebben mijn hart gestolen. Gefrustreerde leerlingen van het SO die na een jaar gewoon gelukkig zijn op school!

Ik miste de laatste jaren wel mijn overige werk: het coachen, het leiden van de vergaderingen, de facilitaire zaken.

In al die jaren zijn er vrolijke zaken gepasseerd zoals huwelijken en geboortes. In de 19 jaren op De Zevenster zijn helaas ook (oud) leerlingen en collega’s overleden. Dan blijkt dat iedereen elkaar op zijn eigen wijze steunt en dat is heel waardevol!

Waarschijnlijk heb ik met alle collega’s gewerkt, dat vraagt om flexibiliteit over en weer en is soms een uitdaging. Gelukkig heeft het goed uitgepakt. Aan veel collega’s heb ik warme herinneringen!

Dank voor de geweldige tijd op de Zevenster!

Hartelijke groet Willemien