tuinonderwijs

Visie Groen

2020-2021

Binnen het Groen bieden we de Vso leerlingen praktische vaardigheden aan om later deze aangeleerde vaardigheden in praktijk te kunnen brengen.

Betreft twee duidelijke taken:

-planten verzorgen en dieren te verzorgen.

Ook willen we alle leerlingen binnen De Zevenster doormiddel van natuurlessen bewuster maken van zijn of haar leefomgeving. Dit wordt gegeven in Groen maar ook in de groepen zelf.

De Vso leerlingen binnen De Zevenster komen allemaal aan bod om kennis op te doen in Groen.

Groen wordt gegeven door een leraarondersteuner /praktijkdocent. In samenwerking met de groepsleiding van de Vso leerlingen kijken we ook naar werkhouding, cognitieve- en sociale doelen waar ze in de afgesproken periode aan moeten werken om de leerlingen zo nog een stapje verder te brengen in de maatschappij.

De Vso leerlingen krijgen van hun groepsleiding een eigen persoonlijke taakkaart mee. Hierop staan hun eigen persoonlijke doelen waar ze de komende periode aan moeten werken. We willen de Vso leerlingen zo nog bewuster maken en mee te denken aan welke leerdoelen ze moeten werken. Taakkaarten worden mondeling doorgenomen, actief ingezet en geëvalueerd tijdens de lessen.

Tijdens Groen werken we gezamenlijk in kleine groepjes. Samen creëren we een veilig en fijne werkplek voor iedereen waar hun eigen vaardigheden tot zijn recht kunnen komen. We spelen op het niveau van elke Vso leerling afzonderlijk in. Instructies worden mondeling, schriftelijk, met voorwerpen, foto’s en afbeeldingen gegeven.

De  Vso leerlingen leren onder begeleiding of zonder begeleiding zijn praktische handelen toe te passen. Dit kan later worden ingezet op een werkvoorziening of in hun eigen omgeving.

Als leraarondersteuner en praktijkdocent zullen we ook een verslag maken als een Vso leerling een periode is geweest in Groen. Dit verslag geeft aan hoe een Vso leerling zich ontwikkelt heeft in Groen. Dit verslag zit in hun eigen portofolio map. Zo kunnen anderen hun ontwikkelingen lezen en wat ze in hun mars hebben!

Binnen het Groen vinden we het belangrijk dat er een veilig en vertrouwd werkklimaat heerst waar de Vso leerlingen tot ontwikkeling komen.

De dieren, moestuin en kas bevinden zich op het schoolplein van De Zevenster. We betrekken op die manier alle leerlingen van De Zevenster in het proces van alle ontwikkelingen in Groen en hun eigen ontwikkeling.

Hoe leuk is het om gewoon ontspannen te kijken naar de dieren. Ze te mogen aaien en te verzorgen. Naar voorjaarsbloemen te mogen kijken en te ruiken. Hoe groeit bijvoorbeeld een tomatenplant? Te proeven van kruiden! Hoe schoffel je? Hoe maai je gras? Hoe geef je nou een kamerplant water? Wat voor insecten zitten er onder een boomstam of steen?

 

Met vriendelijke groet,

Patricia Grimm

Leraarondersteuner/ Groen

 

 

We zijn altijd bereikbaar voor ouder(s) en verzorger(s) die willen meedenken, doneren of willen helpen betreft Groen.

U kunt dan mailen naar het volgende mailadres: p.grimm@stichtingschool.nl

p1070216